Au ales până l-a cules

Nu este rupt din soare, dar reușea să se facă iubit de femei. Când îl vedeau cu o nouă mireasă prietenii se amuzau, dar sincer sperau că aceasta va fi ultima și unica pentru tot restul vieții.

Marcu era copilul alintat nu doar al familiei sale, ci și al prietenilor acestei familii. Era binevenit în casele colegilor săi de școală, de joacă și toți îl tratau ca pe un fecior, poate și din considerentul că rămase de mic orfan de tată. Fire veselă, priceput în ale gospodăriei comunica cu toți, se implica în activitățile mahalagiilor, omniprezent și la bine și la greu. Era atașat de maică-sa și lumea zicea că ghinionul fetelor care-i deveneau mirese era caracterul viitoarei soacrei, care nu vedea nici o altă femeie demnă de atenția feciorașului. Nici soră-sa Minodora nu-l scăpa din ochi. Aceasta, zice lumea, pe cât e de mărunțică și drăguță, pe atât e de orgolioasă și ranchiunoasă. Multe suflete nevinovate a rănit cu veninul ei. Fetele mai deștepte îl părăseau singure, cele mai naive erau alungate de Minodora.

Când a apărut Veronica în viața lui Marcu părea că lucrurile iau altă întorsătură. Frumoasă, tânără, gospodină părea perechea perfectă pentru veșnicul holtei tomnatic. Acesta chiar era îndrăgostit, dar Minodora a zis că nu vor fi mult timp împreună. Amorezii, însă, își vedeau de treabă mai departe, au pregătit  scenariul nunții, au discutat totul în detalii, au ales-o de nănașă de Elena, mama prietenilor săi din copilărie, o femeie înțeleaptă și binevoitoare. Bărbații îl invidiau pe Marcu, căci trupul mlădios al fetei, ochii mari, negri cu un luciu nebunatic atrăgea multe priviri, iar femeile, pe Veronica că a reușit să-l domolească.

Toți recunoșteau că în pofida diferenței de vârstă sunt o pereche frumoasă. Nici Ana, mama lui Marcu nu avea ce reproșa, decât faptul că era fata orfană și venetică în satul lor. Aceasta nu-i prea pășea pragul, că mai des era Marcu la casa unde locuia.

Ana se simțea neglijată și când pregătirile de nuntă erau pe sfârșite căzu la pat. Veronica nu s-a alarmat, deși nu-l plăcea să-l vadă pe Marcu mohorât. Nu-i vroia nici un rău viitoarei soacre, dar, în sinea ei își zise că soarta așa o scutește de un ghimpe sub coaste, bolnavă fiind Ana nu se va implica în căsnicia lor, ci se va mulțumi cu atenția pe care i-o va acorda. Fata era decisă să se mărite și-a facut bagajele și a plecat pe trei săptămâni la baștina sa să-și pregătească puținele rude pe care le avea de nuntă. Marcu a rămas să aibă grijă de maica-sa…

Când a revenit, praf și pulbere s-a ales din visele ei. Sentimentele pe care le cimentaseră împreună pe parcursul a trei ani s-au năruit în trei săptămâni. Marcu, cel iubitor, atent cu ea a întâlnit-o ca pe o străină și a declarat sec că nu se mai însoară cu dânsa. Veronica simți cum i se prăbușește pământul sub picioare. Nu mai înțelegea nimic.

Ana mi-a luat în mormânt cununia, se văietă o vreme fata. Apoi  descoperi că Marcu are o altă femeie. A fost pentru ea o lovitură dură, nu din motivul că a trădat-o, ci pentru că acea femeie era mai urâtă ca ea și mai în etate ca el. Era și aceea venetică, dar avea casa ei în localitatea vecină, era înstărită. Ce-i rămânea Veronicăi să facă? A plecat în lumea mare și nu au mai văzut-o sătenii, n-a dat nici o veste despre sine nici prietenilor, familiei care a gazduit-o și o trata ca pe o fiică.

A dispărut din peisaj și Marcu. A rupt legăturile cu toți, chiar și cu cei mai apropiați prieteni nu se mai întâlnește. Nevasta îl ține din scurt. Nici Minodora nu mai are trecere în casa lor. La început era tolerată în casa cumnatei, dar după ce a încercat să demonstreze cât de gospodină este i s-a închis  ușa în nas. A avut tupeul să calce cămașa lui frate-său, după ce o călcase cumnata…   Când a prins-o călcând aceea  i-a zis răspicat:

- În casa asta eu îs gospodina, fac lucrurile cum mi se arată mie și te rog să nu te mai ostenești să ne ajuți și să ne fericești cu prezența ta.

Din acea zi Marcu comunică rar cu soră-sa, doar prin scurte mesaje telefonice.

Tot prim sms o felicită de Crăciun și Paște pe Elena, femeia care l-a tratat ca pe un fiu și pe care a înduplecat-o să-i fie nănașă când era convins că o ia de nevastă pe Veronica. Elena nu-i poartă pică. Deseori se gândește că Marcu ar fi putut fi fericit cu Veronica, că ar fi fost un cuplu armonios, dacă fata nu ar fi plecat pentru acele trei săptămâni.

Vedea, știa cât de atașat era de maică-sa. Trebuia să stee cu el, să-l susțină, nunta o puteau lăsa și pentru alt an. Când s-a stins Ana, Marcu s-a simțit singur și abandonat. Minodora era și ea răvășită. Bărbații sunt vulnerabili la durere și atunci alături să-i șteargă lacrimile n-a fost Veronica, ci actuala lui nevastă. A văzut în ea caracterul dur, dar protector al mamei sale și s-a lăsat dus de val.  Poate și regretă alegerea făcută la frustrare,căci nu a venit niciodată cu ea în sat, nu iese nici la petrecerile cu băieții. I s-a scurtat lanțul și nu mai poate da înapoi. A ajuns ca coteiul din curte, parca-i slobod, dar niciodată liber, constată femeia cu amărăciune.

E. Chiriac

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *