Ajutor japonez pentru raionul Criuleni

Joi, 18 mai, 2017, la Criuleni, în incinta Centrului de Sănătate, va avea loc ceremonia de inaugurare a Proiectului “KUSANONE”, finanţat de Guvernul Japoniei. La ceremonia de inaugurare este aşteptat ES Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, ministul sănătăţii Ruxanda Glavan, preşedintele raionului Veaceslav Burlac, colectivul Centrului de Sănătate Criuleni, alţi parteneri.

IMG_5870 mica

Medicul Dumitru Cara examinează o pacientă la ultrasonograf.

Potrivit Violetei Panico, şefa Centrului de Sănătate Criuleni, în perioada 16 februarie 2015 – 08 iulie 2016, IMSP „Centrul de Sănătate Criuleni” a fost dotat, din resursele proiectului, cu 9 utilaje medicale, inclusiv ultrasonograf cu 3 sonde, electrocardiograf cu 12 derivaţii, spirograf, analizator biochimic, analizator coagulometru, analizator de urina, termostat, centrifugă pentru laborator. Suma utilajelor constitue 61 785 $ USA. „Sunt aparate binevenite, care cresc precizia  diagnosticării şi, respectiv, şansele la un tratament eficient al pacienţilor” – a mai adăugat Violeta Panico. Ceremonia de inaugurare va începe la ora 11.30.

Tatiana Simon, asistentă medicală în cabinetul de diagnostică funcţională, este mulţumită de noua achiziţie. Aparatul, după cum ne spune specialista, e comod în exploatare, e mobil şi poate fi folosit oriunde este nevoie, înafara cabinetului. Cardiograma pe care o emite într-un timp foarte scurt, conţine 12 derivate, comparativ cu şase, câte reflecta aparatul vechi. Odată ce s-a redus timpul de examinare a unui pacient, numărul acestora, care pot beneficia de examinare, ajunge până la 30 pe zi.

IMG_5874 mica

Tatiana Simon, asistentă medicală, obţine rezultatul electrocardiogramei unui pacient.

După stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia si Republica Moldova, în 1992, Guvernul Japoniei a sprijinit eforturile Republicii Moldova pentru democratizare și tranziția către economia de piață și, ulterior, pentru integrare europeană, oferind părții moldovene asistență financiară în sumă totală de 150 de milioane de dolari. Sectorul Sănătăţii din Republica Moldova, potrivit Ministerului de profil, beneficiază de asistenţă din cadrul Programului KUSANONE începând cu anul 2008. Până acum, au fost susţinute proiecte ce depășesc suma totală de 2,6 milioane USD, banii fiind utilizaţi pentru fortificarea capacităţilor instituţiilor medicale, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

De susţinere financiară din partea Proiectului nipon „Kusanone”, raionul Criuleni a mai beneficiat în anul 2009. Atunci, în cadrul unui proiect similar, au fost procurate fibrogastroduodenoscop, ultrasonograf şi colonoscop pentru necesităţile Spitalului raional Criuleni.

S. Cernov 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *