(Actualizare) Dosar penal pentru păstrare ilegală de muniţii, în cazul de la Criuleni

Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii raionului Criuleni, Alexandru Machidon, a comunicat astăzi, pentru “Est-Curier”, că în urma primelor cercetări făcute la faţa locului, a fost deschis un dosar penal în temeiul articolului 290 Cod Penal al R. Moldova “ Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor”. Sursa citată a comunicat că deocamdată nici o persoană nu are statut de bănuit pe acest dosar, iar persoana în gospodăria căruia se presupune că era păstrată muniţia, spune că nu ar fi  cunoscut despre existenţa ei.

IMG_5020

Locul unde s-a produs deflagraţia, în apropierea imediată a terenului de joacă. Foto Est-Curier.

Potrivit Irinei Burdujan, ofiţer de presă în cadrul IGP, unitatea de gardă din or. Criuleni a fost anunţată despre incident la ora 20.10, pe data de 31 iulie. Poliţiştii care au interogat primii martori au stabilit că în jurul orelor 17.00, în ziua respectivă, un minor în vârstă de 10 ani a venit pe terenul de joacă în curtea blocului şi i-ar fi spus unui prieten, că a găsit în una din anexele casei în care locuia un obiect asemănător cu o grenadă. Jucându-se cu obiectul, acesta ar fi explodat în mâna copilului, curmându-i viaţa pe loc. Prietenul lui de 11 ani a fost internat în spitalul raional Criuleni cu răni.  Directorul Spitalului raional Criuleni, Sergiu Halipli, a declarat pentru IPN că minorul a fost stabilizat, după care a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. La spital a ajuns și o femeie, dar a refuzat spitalizarea. Ofițerul de presă al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a declarat pentru aceeaşi agenşie de presă,  că minorul a fost supus unei intervenții chirurgicale de eliminare a schijelor. În prezent se află în secția reanimare, la tratament post-operator, în stare gravă, dar stabilă.

Valeriu Iuraş, ex-comisar adjunct de Criuleni, locuitor al blocului din apropierea terenului de joacă, afirmă că a auzit bubuitura aproximativ la ora 8 – 8.10 seara. Bărbatul spune că obişnuieşte să iasă des în curte cu nepoţii, dar aseară a rămas să urmărească un meci de fotbal, iar pe teren ar fi ieşit soţia sa. Mai multe femei aflate afară ar fi observat obiectul cu care se jucau copiii, dar aceştia au replicat că este un mulaj, o jucărie. Nimeni nu a bănuit nimic până în momentul când băiatul a ieşit din umbra copacului câţiva metri în direcţia casei sale, moment în care s-a produs explozia. Valeriu Iuraş susţine că specialiştii criminalişti care efectuau cercetarile vorbeau de o grenadă de model RGD-9. Muniţia de acest fel, susţine ofiţerul în rezervă, poate lansa schije la distanţa de până la 100 de m. Despre tatăl copilului decedat Valeriu Iuraş susţine că nu a participat la războiul din Transnistria, şi nici nu are carnet de vânător. Copilul decedat a fost, practic, ca o umbrelă pentru mulţimea de copii şi cei câţiva adulţi aflaţi în curte, luând asupra sa cea mai mare parte din puterea grenadei, spun martorii, care au ieşit primii să vadă ce se întâmplă.

Mama copilului decedat se afla la acea oră la serviciu, în tura de 24 de ore. Cei doi copii pe care îi avea erau lăsaţi în grija tatălui lor. Familia a fost consiliată de un psiholog.

Între timp, oamenii care locuiesc în apropiere numără pagubele. O femeie spune că s-a ales cu autoturismul găurit de schije şi cu geamul spart de la bucătărie, în timp ce ea se afla chiar în acea încăpere. O altă doamnă a comunicat despre deteriorarea radiatorului, farurilor şi parbrizului microbuzului care aparţine familiei sale. De cealaltă parte, un gospodar s-a ales cu uşile la garaj ciuruite de schije.

Contactate telefonic, rudele familiei spun că se pregătesc de înmormântare, care va avea loc sâmbătă, în cimitirul de la Oniţcani.

S. Cernov

Foto de autoare

IMG_5013

Găuri provocate de schijele grenadei. Poartă de garaj.

IMG_5014

Gaură provocată de schija grenadei. Poartă de garaj.

IMG_5012

Autoturism găurit de schija grenadei.

Gauga geam

O schijă a spar geamul unei locuinţe de la etajul trei.

 

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *