CriuleniEconomicEst-Curier

Accent pe agroturism şi pe studii în domeniu

Noul regulament de subvenţionare în agricultură a intrat în vigoare cu voturile a 89 de deputaţi din Parlament şi prevede posibilitatea de alocare, în fiecare din următorii cinci ani, începând cu 2017, a 2% din veniturile bugetare ale Republicii Moldova pentru dezvoltarea sectorului prin subvenţionarea producătorilor agricoli.

Despre noutăţile şi avantajele noului document a vorbit în faţa agricultorilor din raioanele Criuleni şi Dubăsari, Nicolae Ciubuc, directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA).

Ciubuc 1
Nicolae Ciubuc la Criuleni.

Printre cele zece atu-uri ale noului document, enumerate de Ciubuc, se numără durabilitatea documentului adoptat pe cinci ani; siguranţa că prin lege domeniul va avea, indiferent de circumstanţe, o sumă aproximativ de 700 mln lei anual pentru susţinerea producătorilor. La fel, documentul prevede că din anul 2020 agricultorii vor primi plăţi directe stabilite la hectar, aşa cum prevede legislația europeană. Ca şi în alţi ani, suma subvenţiilor nu va depăşi 50% din valoarea investiţiei, cu excepţia tinerilor antreprenori, femeilor antreprenoare şi fermierilor din zonele defavorizate, care pot pretinde la încă 15% suplimentar la cele 50%. O altă noutate a documentului ar fi posibilitatea de accesare a subvenţilor în avans, în mărime de 50-65 la sută din valoarea viitoarei investiţii. Regulamentul de subvenţionare, precum şi măsurile pe care statul le va susţine în acest an, poate fi accesat pe pagina Agenţiei: aipa.gov.md.

Potrivit lui N. Ciubuc, suma subvenţiilor pentru anul 2017, alocată din bugetul de stat pentru susţinerea producătorilor agricoli prin subvenţionare este de 900 mln lei. Din ei, 335 mln au fost folosiţi pentru achitarea datoriilor la subvenţii pentru anul 2016; 29,3 mln lei au fost achitaţi Fondului Viei şi Vinului; 15 mln lei sunt cheltuielile pentru administrarea fondului de subvenţionare. Realmente, pentru dezvoltare, agricultorii au şanse să acceseze aproximativ 521 mln lei. În anul 2016 agricultorii au solicitat subvenţii în valoare de 575 mln lei.

Direcţiile de subvenţionare rămân neschimbate (stimularea investiţiilor în plantaţii multianuale superintensive, procurarea tehnicii, sisteme de irigare, case de ambalare şi procesare, producere pe teren protejat, asigurarea riscurilor, producerea Eco, etc). Printre domeniile noi, care vor fi subvenţionate, se numără, în premieră, agroturismul şi promovarea produsului autohton pe pieţele internaţionale (agricultorii pot cere acoperirea parţială a cheltuielilor pentru participare la expoziţii, târguri, publicitate, etc.), dar şi pentru acoperirea cheltuielilor pentru serviciile de consultanţă, oferite de firme specializate.

Ciubuc 2

Printre restricţiile impuse de noul regulament se numără imposibilitatea accesării plăţilor de către fermierii care în ultimii trei ani au beneficiat cumulativ de subvenţionare în mărime de nouă milioane lei (cca 400 mii dolari); solicitantul poate depune un singur dosar în cadrul unei singure măsuri; nu va fi subvenţionată procurarea tehnicii agricole second-hand. Solicitanţii care cer de la stat mai mult de 500 de mii  de lei, vor trebui să prezinte şi un plan de afaceri, iar cei care doresc să dezvolte o afacere în domeniul serelor, fermelor zootehnice, vor fi obligaţi să facă dovada studiilor în domeniu sau a unui curs de instruire de cel puţin 40 de ore în domeniul ales.

 

 

 

S. Cernov

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button