12 aprilie – 102 cazuri noi confirmate, 94 persoane declarate însănătoșite

Duminică, 12 aprilie 2020, laboratoarele au procesat 439 de probe, din care 102 cazuri confirmate, toate de transmitere locală, anunță Viorica Dumbrăveanu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale. Cazuri noi în raioanele Criuleni și Dubăsari, azi, duminică, nu s-au înregistrat. Ultimul bilanț de 16 cazuri în r. Criuleni a fost confirmat sâmbătă, 11 aprilie, iar în r. Dubăsari rămân a fi 2 cazuri confirmate.

Până azi, 94 de pacienți s-au însănătoșit, 31 au decedat. Cel mai afectat este mun. Chișinău, cu 550 de cazuri în total, urmat de raioanele Ștefan-Vodă (185), Soroca (180), Glodeni (96), Tiraspol (81), Făleşti (69), Orhei (62), Cahul (48), Hânceşti (43), Ialoveni (42), etc. În total până acum s-au confirmat 1662 de persoane cu Covid 19.

Prim-Ministrul Ion Chicu a informat, după ședința puctului focal de comandă, că astăzi este a 8 –a zi când numărul de cazuri noi atestate, citat, ”este sub acel antirecord din 4 aprilie, suntem la o etapă de stabilizare a acestui virus în Republica Moldova, ceea ce nu înseamnă că trebuie să relaxăm acel regim strict pe care-l avem. Avem 15 raioane în care timp de două zile nu s-a înregistrat nici un caz”. Ion Chicu a mai spus că mâine în ședința Comisiei Siruații Excepționale se va discuta despre motivarea materială nu doar a angajaților din sistemul medical infectați în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu (compensarea cu 16 mii de lei), dar și a altor categorii de salariați, cum ar fi polițiștii aflați în acceeași situație, etc.

În comunicatul de presă difuzat de Ministerul Sănătății, cu referire la ziua de 12 aprilie, se menționează că din totalul de cazuri confirmate, 416  sunt cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 105, asistenţi medicali -145, felceri – 29, paramedici – 1, farmacişti – 8, personal auxiliar – 128 persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 109, Ștefan-Vodă- 54, Fălești- 26.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie respectate de fiecare persoană:

– Stați acasă! Evitați la maxim locurile publice;

– Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 2 m;

– Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

– Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

– La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

– Apelați la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *